Kuchnia Malezji


Strona główna -> Malezja -> Kuchnia Malezji
Lovetotravel.pl
 Przewodnik turystyczny
Strona główna   
Europa Azja Ameryka Południowa Ameryka Północna Australia Afryka
Austria   Belgia   Białoruś   Bułgaria   Chorwacja   Czechy   Dania   Estonia   Finlandia   Francja   Grecja   Hiszpania   Holandia   Irlandia   Litwa   Łotwa  
Niemcy   Norwegia   Polska   Portugalia   Rumunia   Serbia   Słowacja   Słowenia   Szwajcaria   Szwecja   Ukraina   Węgry   Wielka Brytania   Włochy










Malezyjczycy przywiązują dużą wagę do spraw kulinarnych, a wokół jedzenia tworzą się więzi społeczne i rodzinne. Kuchnia Malezji jest ściśle związana z kuchnią chińską, malajską i hinduską.


Smażony ryż z dodatkiem ostrych przypraw i kurczaka to jedno z dań regionalnych.

Produkty

To kuchnia bogata w przyprawy i mleko kokosowe. Do przyrządzania potraw używa się aromatycznych liści limonki kaffir, kwaśnego tamaryndowca, pikantne papryczki, delikatną kolendrę, wyrazisty imbir oraz galangal. Potrawy składają się zazwyczaj z ryżu (lub makaronu) z warzywami, z dodatkiem mięsa drobiowego, ryb i innych mięs, poza wieprzowiną. Makaron i ryż podaje się najczęściej w postaci podsmażanej. Ziemniaków jada się stosunkowo niewiele.

Ryby i mięso

W Malezji rybę przyrządza się na wiele sposobów, może to być ikan panggang (ryba pieczona w liściach  banana), ikan bilis (sardele dodawane do potraw) albo ikan assam (ryba pieczona z dodatkiem tamaryszku i z sosem curry). Potrawy z kurczaka to np. smażony kurczak ayam gorng, albo kurczak z chili z cystryną ayam kapitan.

Posiłki

Malezyjskie śniadania składają się często z zupy z owoców morza (lakse), chrupiącego chleba (roti canai) maczanego w sosie, ryżu z orzeszkami ziemnymi, kokosem i rybą w sosie curry (nasi lemak); jajek albo rosołu z makaronem. W ciągu dnia zjada się dużo egzotycznych owoców, które są dostępne na wszystkich bazarach, są to m.in. flaszowce, nangka, gujawy, mango, papaje lub rambutany. Na obiad podaje się np. zupę wonton oraz potrawy z ryżem, makaronem, curry, mięsem oraz owocami morza. Najbardziej znanym malajskim daniem jest satay, czyli kawałki marynowanej wołowiny lub drobiu opieczone na węglu drzewnym, polane sosem z orzeszkami ziemnymi.

Desery

Na deser Malezyjczycy serwują ais kacang czyli półpłynny, krojony lód, polany słodkimi syropami i skondensowanym mlekiem, a następnie ułożony na ziarnach zbóż, fasoli lub galaretce; oraz cendol – kokosowe mleko polane syropem karmelowym i obsypane pokruszonym lodem. Do większości posiłków podaje się napoje, m.in.: mleko kokosowe, sojowe, kolorowe sojowe napoje lub gorącą herbatę ze skondensowanym mlekiem.

Alkohole

W Malezji alkohol nie jest popularny, trudno go kupić poza restauracją, a do tego jest bardzo drogi. Jedynie w sklepach chińskich można kupić miejscowe brandy i whisky. W kawiarniach prym wiodą piwa: Anchor, Tiger oraz Guiness.



Malezja - miasta



Malezja - co warto wiedzieć



Malezja - Malezja ciekawostki Malezja ciekawostki
Malezja należy do jednych z najchętniej odwiedzanych przez turystów państw ...
Malezja - Malezja tradycje Malezja tradycje
Malezja usytuowana w południowo-wschodniej części Azji oferuje piękne ...
Malezja - Park Narodowy Gunug Mulu Park Narodowy Gunug Mulu
Jednym ze stanów Malezji jest Sarawak położony na wyspie Borneo. Warto ...

Kuchnia Malezji - dodaj komentarz:



Twój komentarz:
Twój podpis:



 


Lovetotravel
Kontakt
Ważne: nasze strony wykorzystują pliki cookies